Μνημεία μιας σύντομης διαδρομής - Monuments of the city


  1.       ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Η ιστορία της Θεσσαλονίκης αρχίζει στα 316 π.Χ. με την ίδρυση της από τον Κάσσανδρο, Βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος και της έδωσε το όνομα της γυναίκας του, αδερφής του   Αλεξάνδρου.
Η δημιουργία για του λιμανιού της  Θεσσαλονίκης χρονολογείται περίπου την ίδια περίοδο.
Το Λιμάνι ήταν, στρατηγικά και οικονομικά, η καρδιά της πόλης. Στην αρχαιότητα αναφέρεται ότι υπήρχαν νεώρια (ναυπηγία), όπου ο Μακεδονικός Στόλος κατασκεύαζε και συντηρούσε τα πλοία του. Στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται επίσης ένα μεγάλο τετράγωνο λιμάνι.
Φαίνεται ότι όλο το θαλάσσιο μέτωπο ήταν πολύ καλά οργανωμένο και στο μεσαίωνα.
Ένα μικρό λιμάνι υπήρχε στην περιοχή του Λευκού Πύργου, ενώ αναφέρεται και ένας μόλος (μια προβλήτα) στο κέντρο της πόλης. Στα χρόνια του πατριαρχικού γραμματατέα Ιωάννη Καμενιάτη περιγράφεται η ύπαρξη ενός εκτεταμένου λιμενοβραχίονα, ο οποίος απλωνόταν κατά μήκος των παραθαλασσίων τειχών.
2. Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος. Είναι κτίσμα του 15ου αιώνα και είναι μέρος της οχύρωσης της πόλης του.
  3. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το 1962 φιλοξενώντας ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και τα ων γειτονικών νομών. Στο Αρχαιολογικό μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα του πολιτισμού της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια και εν συνεχεία. Μετά την αποκάλυψη των Μακεδονικών Τάφων στη Βεργίνα από το Μανώλη Ανδρόνικο , το Αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί τμήματα του θησαυρών των Μακεδόνων Βασιλέων, ενώ η οδός που περνά από την είσοδο του μουσείου μετονομάστηκε παίρνοντας το όνομα του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου.
3. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία για πολλά χρόνια ήταν η μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας (που καταστράφηκε κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ) Η εκκλησία χτίσθηκε για να θυμίζει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Το κτίσιμο της άρχισε τον 7ο αιώνα μ.Χ. αλλά κατά την διάρκεια των ετών που κατασκευαζόταν πραγματοποιήθηκαν πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτή η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1890 για να επαναλειτουργήσει το 1913.
4. Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της. Χτίστηκε το 313 μ.Χ. επάνω σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό σαν ένα μικρό παρεκκλήσι. Τον 5ο αιώνα ο Επίσκοπος Λεόντιος την ανακατασκεύασε σε μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική. Αυτός ο ναός κάηκε κάπου μεταξύ το 626 μ.Χ. και 634 μ.Χ. Όταν ξανακατασκευάστηκε πήρε την μορφή μιας άλλη με πεντάκλιτης βασιλικής, αλλά το 1493 οι Τούρκοι κατακτητές την μετέτρεψαν σε τζαμί. Το 1912 επέστρεψε στους χριστιανούς αλλά η μεγάλη πυρκαγιά το 1917 την κατέστρεψε ολοσχερώς. Επανέλαβε την λειτουργία της το 1949.
Ο ναός βρίσκεται πάνω από τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς και είναι μια βασιλική με πέντε κλίτη, ένα εγκάρσιο κλίτος και νάρθηκα. Διαθέτει κρύπτη που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το εγκάρσιο κλίτος και το ιερό. Διαθέτει κατακόμβες κάτω από το έδαφος, μεταξύ των οποίων είναι και η αίθουσα των φυλακών του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός διαθέτει μουσείο και τρία παρεκκλήσια στην μια πλευρά του. 5. ΤΑ ΤΕΙΧΗ Τα τείχη Θεσσαλονίκης αποτελούσαν την οχύρωση της βυζαντινής πόλης και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία από αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική άποψη. Τα όρια των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης συνέπιπταν με εκείνα των ρωμαϊκών. Είναι χτισμένα σε στενές ζώνες λίθων (πέτρας) και πλατύτερες πλίνθων (πήλινων τούβλων) και απλωνόταν σε μήκος 7-8 χιλιομέτρων. Τα τείχη είχαν τετράγωνη κάτοψη (σχήμα τραπεζίου) και ύψος 10-12 μ. και το βόρειο τμήμα τους ενωνόταν με τα τείχη της Ακρόπολης Θεσσαλονίκης. Σήμερα σώζονται μόνο 3 χιλιόμετρα. Το κύριο τείχος Θεσσαλονίκης ήταν διπλό και ενισχυμένο κατά διαστήματα με πύργους και πύλες στις πιο πεδινές περιοχές, με το εσωτερικό κυρίως τείχος, το «ενδότερο» και το εξωτερικό το «προτείχισμα» να απέχουν σε απόσταση 10 μ. Ανάμεσά τους υπήρχε τάφρος με νερό. Σήμερα σώζονται περίπου 60 πύργοι. Όλοι έχουν τετράγωνη διατομή εκτός από τον Λευκό Πύργο και το πύργο Τριγωνίου. Αυτοί οι δύο θεωρείται ότι χτίσθηκαν πάνω σε παλαιότερους πύργους κατά τον 15ο αιώνα. Δίπλα στα τείχη χτίστηκαν κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής μικρά σπιτάκια από τους πρόσφυγες δημιουργώντας γραφικές γειτονιές όπως αυτή του Τσινάρη. Επίσης στην περιοχή αυτή βρίσκονται μερικές από τις πιο παλιές και σημαντικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης όπως αυτή της Μονής Βλατάδων και του Αγίου Νικόλαου του Ορφανού.
6. Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί συνδετικό κρίκο της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης με την σύγχρονη μορφή της. Τη μορφή που έχει σήμερα τη σχεδίασε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ernest Hébrard, μετά την πυρκαγιά του 1917.
Θεσσαλονίκη στυλ Ερνέστ Εμπράρ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου